Wadlopen

Je hoeft niet naar het buitenland om eens bijzondere dingen mee te maken. Je kunt ook in ons eigen Nederland blijven en gaan wadlopen.
Wadlopen kun je op diverse plaatsen aan de waddenkust. Je kunt naar een eiland lopen, of je kunt een zwerftocht over het wad maken.
Een wadlooptocht begint ongeveer twee uur voor laagwater. Eerst wordt de kwelder gepasseerd. Dit is een vrij zwaar stuk met zuigende modder. Dan volgt het wad: Lopen over drooggevallen platen met af en toe waden door een geul, waarbij het water tot je middel komt. Het wadlopen gaat over de zeebodem, dwars door de Waddenzee. De meeste tochten variëren van 3 tot 6 uur, waarbij een goede conditie vereist is. Bij een zwerftocht over het wad kom je weer bij het beginpunt uit. Deze wandeltochten zijn soms ook wat korter, en zijn ook geschikt voor beginnende wadlopers. Bij een oversteek naar de eilanden ga je met de boot terug.
Wadlopen is zowel 's zomers als 's winters mogelijk. In het voorjaar is het water nog koud. Ik heb een wadtocht aan het eind van een warme zomer gemaakt. De dag zelf was niet zo warm, zodat het zeewater warm aanvoelde.

Ik heb een zwerftocht gemaakt vanaf Pieterburen. Wadloop-organistaties kun je overigens prima vinden via de zoekmachines op Internet. Ik heb mij zelfs via Intenet aangemeld voor een wandeltocht.

Vertrekplaats

We vertrekken iets buiten Pieterburen. Wie geen eigen vervoer heeft kan met een bus gebracht worden. Prima georganiseerd dus.
Wie zei ook alweer dat Groningen niet vlak is ?? ;-)

Op de kwelder

De eerste honderd meters zijn het zwaarst zegt men...
In ieder geval is het wel even wennen om gewoon door de het slib en het slik te ploeteren. Maar we doen het voor ons plezier, dus we genieten van iedere stap

Wachten op de gids

Tot hier mochten we zelf lopen. Het wachten is nu op de gids, die er voor zorgt dat niemand achterblijft. Ik heb het gevoel dat ik een verboden zone betreedt, vol gevaren, welke ik alleen met een deskundige gids zal kunnen doorkruisen...

Zodra de gids arriveert (herkenbaar aan zijn wandelstok) kunnen we verder. We verlaten nu het slik, en begeven ons op het wad. Weldra wordt het water dieper.

Maar we wandelen vrolijk door op onze zwerftocht over het wad. Op de foto boven is overigens goed te zien hoe groot de diepte-verschillen kunnen zijn.

Halverwege wordt ons duidelijk wat de term zwerftocht eigenlijk betekent. De route wordt telkens opnieuw vastgsteld, wat bekenent dat de gids op een gegeven moment moet gaan zoeken naar doorwaadbare plaatsen

Waarna we weer verder kunnen trekken

Op het wad werden we onverwacht getracteerd op een heftige regenbui. Iedereen werd zo snel mogelijk bij elkaar gedreven, want alles om je toe lijkt grijs, en je bent totaal je richtingsgevoel kwijt. Mensen zouden zo makkelijk in paniek kunnen raken.

Nu waren mijn voeten net mooi schoongespoeld in het zeewater, moet ik op de terugweg weer door die kwelder

Gelukkig is en na afloop de mogelijkheid je weer af te spoelen. De facilities om je weer schoon te maken verschillen behoorlijk van lokatie tot lokatie. Hier was het simpel, doch afdoende, doch er zijn ook plaatsen waar je kunt douchen.

WADLOPERSUITRUSTING

Op het wad is het eigenlijk nooit warm, zelfs niet midden in de zomer, daarom is adequate kleding erg belangrijk.

links

Hier nog een aardige site over wadlopen
www.wadlopendegroot.nl: foto's en info
Terug naar de Homepage.