Thailand Reistips

Reistips van de reisorganisatie (sawadee)

Financiën

Munteenheid
De munteenheid van Thailand is de baht. Er zijn biljetten van 1000, 500, 100, 50 en 20 baht en munten 1, 2, 5 en 10 baht. De huidige wisselkoers is: 43,5 baht voor 1 USD (eind 2000). Zie voor meer inforinatie over wisselkoersen: www.oanda.com

Contant geld
Het is niet raadzaam veel contant geld mee te nemen, want dat brengt onnodige risico’s met zich mee. Nederlandse guldens (biljetten) en euro biljetten kun je in Bangkok, Chiang Mai en andere steden wisselen. Wapper niet met biljetten van 1000 baht (het minimum inkomen in de stad bedraagt 250 baht per dag en op het platteland is dit nog lager!). Vervelend is dat veel pin-automaten (heten hier: ATM) alleen biljetten van 1000 uitgeven.

Travellercheques
Travellercheques, uitgeschreven in Amerikaanse dollars, zijn bij de meeste grote banken of bij een moneychanger inwisselbaar. Ze zijn in Nederland te koop bij alle hoofdpostkantoren en bij de meeste banken. Zorg dat op de cheques beide handtekeningen identiek zijn aan die in het paspoort. Bij verschillen kun je soms moeilijkheden verwachten. Hou zelf een lijstje met chequesnummers bij. Een voordeel van cheques is dat ze verzekerd zijn tegen diefstal, mits gescheiden bewaard van je aankoopbewijs. We raden je aan om cheques mee te nemen van American Express of Thomas Cook.

Creditcard
In de grote steden is het gebruik van creditcards beperkt tot luxe winkels, hotels en banken. In noodgevallen kun je ook geld opnemen met een creditcard. Hier zijn wel flinke opnamekosten aan verbonden, meestal 3% van het opgenomen bedrag met een minimum van f 10,-. Op het platteland kun je er niets mee. Pas te allen tijde op met creditcards. Geef ze nooit af, maar blijf er met je neus bovenop staan als het door een apparaatje wordt gehaald. De grote truc is om er snel even een afdruk in was van te maken. Bij terugkomst in Nederland vind je dan ‘vreemde afschrijvingen’. Dit kan zelfs in Singapore gebeurd zijn. Mocht je dit overkomen, meld dit dan direct (binnen 14 dagen) bij de creditcard-organisatie. Je krijgt dan restitutie. Vraag je creditcard na elke transactie direct terug. Meld diefstal/vermissing direct!

Pinnen
CirrusDe makkelijkste manier is geld halen via de geldautomaten. Indien op de achterzijde van je bank- of giropas een ’Cirrus’, Mastercard, Visa of Eurocardlogo staat, dan kun je bij de geldautomaten in alle steden pinnen. Bij een aantal banken in Bangkok kun je soms Eurocheques verzilveren. Vraag je bank. Voor meer informatie kun je kijken op www mastercard.com

Welk geld meenemen?
Over het algemeen zijn travellercheques in dollars het handigst. Een reserve in girobetaalkaarten en wat cash geld is nooit weg. Je kunt op een aantal plekken pinnen, maar reken daar nooit op. Zie voor een indicatie van de hoeveelheid mee te nemen geld de uitgebreide reisroute.

Fooien
Het was niet gebruikelijk om fooien te geven, maar in de toeristencentra is het nu gebruikelijk. De mensen die je zo vriendelijk bedienen verdienen erg weinig. In restaurants kan worden volstaan met het geven van losse munten die na het afrekenen overblijven. Geef wel een minimum van 5 Baht omdat 1 Baht als een belediging wordt gezien. Voor taxi’s is een fooi niet noodzakelijk, tenzij de chauffeur zich buitengewoon hulpvaardig opstelt met bagage dragen, enz. Als je je bagage laat dragen, geef de kruier dan iets (minimaal 10 Baht) en laat altijd iets achter voor het kamermeisje. Hun loon is gebaseerd op een fooiensysteem.

Gezond uit en thuis
Chicken + CurryReizen, wisseling van temperatuur en verandering van spijs zijn allemaal elementen die een aanslag kunnen plegen op je gezondheid. Weinig relizigers ontkomen aan de in principe onschuldige reizigersdiarree. Om serieuze problemen te voorkomen raden we je aan voorzichtig te zijn met eten en drinken. Met betrekking tot het eten zouden we het volgende willen adviseren:
Mocht je toch diarree krijgen, doe het die dag dan rustig aan. Eet alleen droge rijst, bananen en biscuitjes en drink slappe thee. Het slikken van immodium is alleen aan te bevelen als je moet reizen. Pas ermee op want het werkt als een kurk en alle ziekmakende stoffen blijven zo in je lichaam.

Enkele adviezen voor een prettige reis

Geschenken
Vriendelijk doch dringend verzoek om géén zakken snoepgoed aan kinderen uit te delen. Ook het uitdelen van pennen, stickers en speelgoed is, hoe goed ook bedoeld, af te raden. Als toeristen van alles weggeven, leren kinderen dat bedelen loont. Het is leuk om een mapje met foto’s van je familieleden, werk- en woonomgeving mee te nemen. Dit kan de conversatie met mensen ter plekke enorm verlevendigen. Het wordt ontzettend gewaardeerd als je de moeite neemt om foto’s op te sturen. Ze krijgen vaak een speciale plaats in huis. Laat iemand het adres op een stukje papier schrijven en plak dat op de envelop. Kom gemaakte beloftes over toezending van foto’s na, omdat bezoekers na jou er op aan gesproken zullen worden. Het is doorgaans beter om iets te geven waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om met de groep een school of een ziekenhuis te steunen.

Foto/video
De meeste reizigers vinden het leuk om allerlei dingen die ze tijdens een reis tegenkomen op de gevoelige plaat vast te leggen. Fotograferen is in Thailand geen probleem en wordt door de bevolking meestal niet als ongewenst ervaren. Fotorolletjes zijn in tegenstelling tot diarolletjes goed verknjgbaar. Fotorolletjes van 100/200 ASA zijn geschikt, maar als je wilt fotograferen op donkere plaatsen zijn rolletjes met een lichtgevoeligheid van 400 ASA noodzakelijk. Wij adviseren om foto- en dia-rolletjes tijdens de vluchten in je handbagage mee te nemen.

Steeds meer reizigers gaan op pad met een (kleine) videocamera. In de meeste hotels kun je de accu hiervoor opladen, maar neem wel een wereldstekker mee. Echter niet alle hotelkamers hebben een stopcontact of voldoende voltage voor het opladen van accu’ s. Zorg daarom voor meerdere accu’ s, zodat je niet te snel zonder zit. Lege batterijen kun je mee terug naar Nederland nemen omdat ze bij ons speciaal verwerkt worden. Als je speciale batterijen nodig hebt voor je toestel, is het handig om ze mee te nemen.

Gezien de hoge luchtvochtigheid en stof is het aan te raden om je foto- of video-apparatuur in een echte zeemleren lap en in een goed afsluitbare tas op te bergen. Indien noodzakelijk af en toe body en lens even in de felle zon te drogen leggen. Thailand is in vele opzichten een paradijs voor fotografen. De Thais poseren graag, maar ga er bij het fotograferen van personen altijd van uit dat dit als een inbreuk op de privacy beschouwd kan worden. Ook wij vinden het niet prettig om in onze dagelijkse bezigheden door vreemden te worden gefotografeerd of gefilmd. Wees uiterst discreet en vraag altijd eerst toestemming aan de betreffende persoon. Het blijkt dan vaak dat men zich juist vereerd voelt. Het resultaat is dan ook nog mooiere foto's! Je kunt nagenoeg altijd en overal zonder problemen, ook in publieke en religieuze plaatsen, foto’s nemen. In de weinige plaatsen waar dit niet is toegestaan, wordt dit overduidelijk aangegeven. Ben je niet helemaal zeker, vraag het dan gewoon.

Post/telefoon/email
Het versturen van post naar Nederland duurt ongeveer een week. Telefoneren kan op postkantoren, in de betere hotels en in speciale telefoonwinkels. Op sommige plaatsen is het oak mogelijk faxen te versturen naar Nederland en/of collect calls te maken. Bellen of faxen vanuit het hotel is vaak erg kostbaar. Er zijn ook ‘home country direct’ telefoons in de grate steden waar direct collect calls of scope card calls mee gemaakt kunnen worden. Met een scope card kun je niet bellen vanuit een telefoonkantoor of een hotel.
Vanuit Thailand bellen naar Nederland: 00131, naar België: 00132, vervolgens het kengetal (zonder 0) en het abonneenummer. Goedkoop tarief van 21.00 tot 12.00 uur en in het weekeinde. Voor collect call en scope gesprekken: 001 999 311035. Je hoort dan een Nederlandssprekende computer. Je beantwoordt de vragen door telefoontoetsen in te drukken en de computer verbindt je dan door. Of mobiele telefonie mogelijk is hangt af van je abonnement en het telefoontoestel. Informeer voor vertrek bij je provider. Bedenk wel dat het zeer duur kan zijn. In toeristische centra (Bangkok, Chiang Mai, Phuket) is het mogelijk om in speciale internetcafé’s berichten te ontvangen en te versturen. Dit is de voordeligste manier am met het thuisfront te communiceren.

Eten en drinken
Door het tijdverschil en de verandering van klimaat kunnen er, vooral de eerste dagen, darmproblemen optreden. Doe dus vooral in het begin kalm aan en wees voorzichtig met het soms sterk gekruide eten en drink koude drankjes niet in één teug op. Leidingwater, sterk gechloreerd, is als drinkwater ‘niet te drinken’ (wel kun je je tanden poetsen en je mond spoelen met leidingwater, mits je alles weer uit spuugt). Mineraalwater is overal te koop. Drink alleen water uit flessen waar een sluitende kroon- of draaidop op zit. Gekookt water is oké. Koffie wordt meestal van instantpoeder gemaakt. Bijna overal is frisdrank en vers vruchtensap te koop. De prijzen van alcoholische dranken zijn relatief hoog, zeker in nachtclubs, hotels, disco’s en pubs. Goedkoper zijn de lokale Seang Sam rum en Mekong-whisky, die meestal met cola en ijs worden gedronken. Het lokale bier is van goede kwaliteit en niet duur.

Thailand beschikt over een uitstekende en gevarieerde keuken, zij het naar westerse smaak pikant en soms zelfs zeer scherp gekruid. Als het eten te heet is, neem dan wat droge rijst of een hapje suiker. Ter introductie geeft een lunchbuffet, dat vaak in hotels wordt gehouden, je een uitstekende indruk van de Thaise en Chinese keuken. Eten in hotels is, ook al ben je er geen gast, een normale zaak. Vanzelfsprekend liggen de prijzen hier hoger dan in lokale restaurants en bij eetkraampjes. Menukaarten zijn in het algemeen in het Thais en Engels. Het eten van kraampjes op straat is goedkoop en vaak heel lekker. Het aardige hierbij is dat je de gerechten kunt aanwijzen. Eet vlees en kip altijd goed doorbakken (soek soek) en eet geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren.

Veiligheid
Hoewel Thailand een relatief veilig land is, komt diefstal helaas toch voor, vooral in de grote steden. Doe ook in de trein je bagage op slot en zet het vast. De gelegenheid maakt de dief is een spreekwoord dat overal ter wereld opgaat en helaas is Thailand geen uitzondering. Vergeet niet dat wij in de ogen van veel mensen onmetelijk rijk zijn. Laat daarom nooit iets van waarde open op je hotelkamer liggen, maar houd je rugzak/tas goed op slot. Het is daarom verstandig een hangslotje mee te nemen om je rugzak/tas af te kunnen sluiten, zodat je een deel van je waardepapieren op je kamer kunt laten als je niet steeds met al je geld op je lijf wilt rondlopen. Bewaar waardepapieren zo veel mogelijk in kluisjes als die aanwezig zijn. Hou je tas, camera en money belt goed in de gaten. Tijdens de trek raden wij je aan om kostbare spullen veilig achter te laten in de kluis van het hotel in Chiang Mai.

Af en toe zijn er klachten over quasi gidsen die zich hoofdzakelijk ophouden in en rondom de tempelcomplexen in Bangkok. Studenten die je willen rondleiden of “aardige heren” die beweren dat de tempels dicht zijn. Ga ook met in op uitnodigingen voor een etentje of alternatieve tours. Wijs vriendelijke Thais die je opmerkzaam maken op de mogelijkheid sieraden tegen een speciale korting te kopen ('alleen vandaag') beleefd af Over het algemeen zijn de Thais echter aardig en behulpzaam. Met een beetje mensenkennis en enige voorzichtigheid kom je een heel eind. Talrijk zijn de verhalen van plezierige ontmoetingen.

Souvenirs
In Thailand staat de handenarbeid nog in hoog aanzien. Kijk wel goed uit wat je koopt. Vele verkooptrucs doen de ronde. Je zult niet de eerste zijn die .... wordt! Maatkleding is goedkoop, net als nep merk­horloges. Goede en relatief goedkope Thaise artikelen zijn: Thaise zijde en bedrukte katoen en de daaruit vervaardigde artikelen, sieraden, jade, edelstenen, parasols, rotan- en bamboevoorwerpen evenals handwerk uit zilver, brons, aardewerk en teakhout. Soms zijn er ook souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en houtsoorten; koop deze niet! Het is verboden en slecht voor het milieu. Koraal en ook veel schelpsoorten zijn beschermd en hoewel je ze zelf op bet strand gevonden hebt en ze misschien beschadigd zijn, kun je er in Nederland een boete over moeten betalen. Realiseer je ook dat niet alles oud is wat als antiek wordt aangeboden. Mede door de toename van modeme warenhuizen met vastgestelde prijzen wordt afdingen steeds minder. Op markten en in kleinere winkels is afdingen nog steeds gebruikelijk. In plaatsen waar veel toeristen komen is de vraagprijs hoog en er moet dan ook stevig worden onderhandeld. Begin met de helft van de vraagprijs. Bepaal altijd eerst voor jezelf wat het je waard is en probeer dan die prijs te bereiken. Afdingen is een sociaal gebeuren dat altijd plaats vindt in een vriendelijke sfeer. Wind je hierbij niet op, want dit heeft een averechtse werking.

Taal
In Thailand is de officiële taal Thai. In de steden kun je goed terecht met Engels. In de handel wordt voorts veel Chinees gesproken. Op bet platteland is gebarentaal vaak duidelijker. Het is een ware sport om enkele Thaise sleutelwoorden onder de knie te krijgen, want een woord kan met zes verschillende intonaties ook zes verschillende betekenissen hebben. Er zijn kleine woordenboekjes te koop.

Kleding
Luchtige kleding is uiteraard ideaal. Bij buitensportzaken is speciale kleding te koop voor tropische bestemmingen. Dit is zeer dunne en ademende kleding, wat sneller droogt dan bijvoorbeeld katoen.
Neem niet teveel kleding mee. Op thailand kun je overal goedkoop T-shirts en broeken kopen, of je eigen kleding voor een prikje laten wassen.
Thailand
Home