Chiang Mai

Inmiddels zijn we in Noord Thailand aangeland. Als we hier even rondwandelen worden we al snel aangesproken door een taxichauffeur die ons voor 50 Baht per persoon wel een aantal bezienswaardigheden wil laten zien. Als eerste komen we bij de gedeeltelijk vervallen tempel van Wat Chedi Luang. Het lijkt net of de top van de koepel is ingestort, terwijl de rest nog intact is. Ru¨ne in Chiang Mai
Aangeklede boeddha beelden


Vervolgens komen we terecht bij een snake farm. De toegangsprijs bedraagt een absurde 200 Baht. We weten dit omlaag te onderhandelen tot 100 Baht, omdat we alleen de tentoongestelde dieren willen zien, en niet de "rodeo-show" met slangen. Zelden heb ik een dergelijke slechte huisvesting en behandeling van dieren gezien. Slangen die in de Thaise hitte geen water meer hebben om in af te koelen, een hok met twee soorten gekko's; één is zo gefrustreerd bezig een uitgang te zoeken dat het zijn bek heeft opengehaald aan het gaas, de ander blijkt een poot te missen. Een aap in een hokje dat zo klein is dat het zittend in het midden alle wanden aan kan raken. Een slang die zichzelf klem had gezet tussen het gaas en een stang, en al door mieren werd opgegeten.
Kortom: een misser van jewelste.

Fabrikage van parasols Hierna gaan de taxi's meer op de commerciële toer. We krijgen te zien hoe parasols werden gemaakt, inclusief winkel om ze te kopen. Vervolgens komen we bij een bedrijf dat zijde fabriceert. We zien hoe de zijde larven in heet water gedood worden, en hoe het zijde tot draden wordt gespind. Een eindje verderop zitten een zestal dames met een weefgetouw hiervan met de hand zijden stoffen te weven. De winkel die hierop volgt heeft echter een dergelijke voorraad dat we al snel vermoeden dat er ergens nog een fabriekje moet staan wat voor de nodige productie zorgt.
De volgende stop is een diamant slijperij/zilver smederij, inclusief zeer grote en luxe winkel. We willen eigenlijk zo snel mogelijk de winkel weer verlaten, doch een tropische regenbui doet ons besluiten om toch maar even langs de vitrines te lopen.

Als we de taxi chauffeurs duidelijk maken dat we nu wel genoeg winkeltjes hadden gezien blijkt het mechanisme achter deze trip. Ze krijgen commissie voor elke groep die ze langsbrengen.

's Avonds brengen we een bezoek aan de night bazar. Veel stalletjes waar naast allerlei souvenirs nep-merkkleding en horloges aangeboden worden. Over de prijzen moet uiteraard onderhandeld worden. We kijken eens hoever we de prijs van een imitatie rolex omlaag kunnen krijgen. In ieder geval niet zover dat we voor de gein een meenemen. Het is overigens verboden nep merkartikelen in te voeren in Nederland. Als je gepakt wordt bij de douane kun je rekenen op een boete van 100 euro of meer.
Nightbazar in Chiang Mai Nightbazar: Bij de T-shirts Nightbazar: Bij de imitatie Rolex


[ Vervolg naar Trekking ]
Thailand
Home