Syrië Jordanië
  Kaart van Syrie Kaart van Jordanie
Oppervlakte 185.180 km2 92.3002
Bevolking 19.747.600 6.198.700
Geloof Soenitische moslims: 74%
Overige moslims: 16%
Christenen: 10%
Joods: kleine groepen
Soenitische moslims: 92%
Christenen: 6%
Hoofdstad Damascus Amman
Staatsvorm Replubiek Monarchie
Geld Syrische pond (Lira)
1 € =75 Lira
1 lira = 100 qirsh/piaster
Dinar
1 € = 1.05 dinar
1 dinar = 10 dirham
1 dinar = 100 quirsh/piaster
1 dinar = 1000 fils

Het verleden van Syrië

Na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk in de 1e wereldoorlog viel Syrië onder mandaat van Frankrijk, tot de onafhankelijkheid in 1946. Het land was politiek gezien echter instabiel, met als gevolg een aantal militaire coups. Syrië vormde samen met Egypte in 1958 de Verenigde Arabische Republiek. In september 1961 gingen ze beide landen hun eigen weg, en de Syrische Arabische Republiek werd gevormd. In november 1970 grepen Hafez al-Assad en zijn Ba'th partij de macht en brachten stabiliteit in het land. In de Arabische - Israëlische oorlog van 1967 veroverde Israël de Golan hoogvlakte op Syrie. Sinds 1990 zijn er gesprekken over de teruggave. Na zijn dood werd zijn zoon, Bashar al-Assad, in een referendum gekozen tot president. In april 2005 werden Syrische troepen teruggetrokken uit libanon, waar ze sinds 1976 gestationeerd waren. Sinds een conflict tussen Israël en de Hezbollah houdt Syrië zijn troepen in staat van paraatheid.

Het verleden van Jordanië

Na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk in de 1e wereldoorlog kreeg het Verenigd Koningkrijk om een groot gedeelte van het Midden-oosten te besturen. Engeland scheidde een semiautomoom gedeelte af van Palestina in het begin van de jaren twintig. Dit gebied werd onafhankelijk in 1946 en kreeg de naam Jordanië in 1950. Koning Hoessein (1953-1999) regeerde het land als een pragmatisch leider, waarbij hij succesvol navigeerde tussen de druk van de grootmachten (Amerika, Rusland), diverse Arabische staten, Israël, en een grote internationale Palestijnse bevolkingsgroep. Dit ondanks diverse oorlogen en pogingen tot een staatsgreep. In 1989 herstelde hij de parlementaire democratie, en in 1994 werd een vredesverdrag met Israë getekend.
Na de dood van zijn vader in 1999 volgde koning Abdalla II de troon op. Hij heeft verdere economische hervormingen doorgevoerd. In 2000 trad Jordanië toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Ook werden gemeentelijke verkiezingen ingesteld

Klimaat en beste reistijd

Syrië en Jordanië zijn niet geschikt om het gehele jaar door te bereizen. De temperaturen lopen in de zomer op tot onplezierige waarden.
Zelf in het voorjaar kunnen er lokale verschillen zijn.

In het algemeen kun je zeggen dat het voorjaar de mooiste tijd is. De sneeuw in de bergen begint te smelten en vult de rivieren met water.
In de onderstaande tabel staan de temperatuur en neerslag voor een aantal plaatsen
  Temperatuur Neerslag
Palmyra
(Tadmur)
Temperatuur in Palmyra Neerslag in Palmyra
Damascus Temperatuur in Damascus Neerslag in Damascus
  Temperatuur Neerslag
Amman Temperatuur in Amman Neerslag in Amman
Al'Aqabah Temperatuur in Aqaba Neerslag in Aqaba

Visum & paspoort

Voor een bezoek aan zowel Syrië als Jordanië is een visum nodig, doch dit is nauwelijks meer dan een stempel in je paspoort.
Voor syrië moet je bovendien een klein formuliertje invullen, en mogen er geen stempels van Israël in je paspoort staan.
Groepsreizigers kunnen het voordeel hebben van een snelle check-in, zodat ze niet in de lange rij hoeven te wachten

Geldzaken

Pinautomaten zijn schaars in Syrië, maar nog steeds de goedkoopste manier van geld opnemen. Als je een vindt die werkt, neem dan gelijk voor een week geld op (ca 7500 Lira = 100 euro, waarschijnlijk het maximum dat je in één keer punt pinnen. In Jordanië zijn pinautomaten wat algemener.

De taal

In Syrië wordt voornamelijk arabisch gesproken. Engels wordt door velen verstaan. Probeer een paar woorden Arabisch te leren, zoals sjoekran (bedankt) en la (nee). Dat laatste is veel effectiever tegen opdringerige postkaartenverkopers als "No thank you". Over het algemeen vindt men het erg leuk als je probeert een paar woorden Arabisch probeert te spreken, en je kunt het al doende leren.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Co÷rdinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Elektriciteit

In Syrië en Jordanië gebruikt men 230 volt. Nederlandse en Belgische stekkers passen meestal gewoon in de contactdozen, ook al zijn ze soms van het Engelse of een vreemdsoortig type. Slechts eenmaal heb ik gehad dat het alleen werkte als ik de stekker er slechts half in stak.