IJsland, Groenland en Spitsbergen

 

Geld

De reis voert langs IJsland, Groenland, en Spitsbergen. Er wordt een tussenstop gemaakt in Oslo, en aan boord van het schip moet je betalen in dollars. Vijf verschillende valuta dus. Ik heb besloten om alleen wat dollars en wat euro's cash mee te nemen. Verder had ik mijn pinpas en mijn credit-card bij me. Dit is mij uitstekend bevallen. Vrijwel overal kon ik gewoon met euro's betalen, en in veel winkels ook met je pin-pas. Betalen met credit card is in veel gevallen ook mogelijk, zorg wel dat je de pincode van je credit-card weet. Tot nu toe had ik die nooit nodig (en ik wist hem dus ook niet) maar op veel plaatsen is het gebruikelijk om ook bij credit-card betalingen je pincode te gebruiken.

Literatuur

Lees van tevoren wat over de landen, en over de diersoorten die er leven. Het helpt je zoveel als je iets van de levenswijze van de dieren weet, vooral van dieren als b.v. De ijsbeer. Neem ook wat te lezen mee, als gewoon boek, of als ebook. Je hebt genoeg vrije tijd aan boord van het schip, en het is plezierig om dan iets te lezen.

Klimaat en beste rijstijd

Er is maar één reistijd als het om boottochten bij Spitsbergen gaat, en dat is onze zomer. Van oktober tot juni is het ijs te dik om er met boten doorheen te varen. De boten zijn wel ijsbestendig, maar niet in staat ijs te breken.

Ondanks dat het zomer is en de zon 24 uur per dag aan de hemel staat, kan het behoorlijk koud zijn. Dat hoeft echter niet. Bij mijn reis is het nauwelijks onder nul geweest, maar ik heb begrepen dat zoiets een beetje uitzonderlijk is. In de zodiacs kan het redelijk koud worden. Daarvoor is lang, thermisch ondergoed eigenlijk wel nodig. Dit is verkrijgbaar bij buitensportzaken. Je hoeft slechts een of twee exemplaren te kopen, want je draagt ze maar kort, en over je normale onderkleding.

Dieren

IJs zul je zeker zien. Dieren zijn wat minder voorspelbaar. Wat mij betreft zijn ijsberen toch de de dieren waarvoor je naar het noorden gaan. Dit zijn nu net de dieren die het moeilijkst te zien zijn.

Op de momenten dat het gebied begaanbaar is, is er ook geen voedsel voor de dieren. Ze hebben soms al een half jaar nauwelijks iets gegeten, en brengen veel van hun tijd rustend door. Daardoor zijn ze moeilijk waarneembaar. Als je geluk hebt zie je walvissen en/of dolfijnen, soms echter alleen van een afstand. Vogels zul je wel genoeg zien. Ze vliegen de hele reis met de boot mee.

Conditie

Zorg dat je conditie een beetje op peil is. De wandelingen zijn niet zwaar, maar in de meeste gevallen ga je in diverse groepen uiteen. De groepen met de beste conditie gaan het verste landinwaarts, en zien ook de mooiste dingen. Als je nordic walking stokken hebt, neem ze dan mee. Zelfs een enkele stok kan enorm helpen als je bergopwaarts moet op oneffen terrein.

Foto apparatuur

Dit is een beetje een moeilijk punt. Het gaat er om waarvoor je deze reis maakt. De meeste dieren blijven op afstand, minimaal 100 a 200 meter. Een camera met een goede (ingebouwde) zoomlens is eigenlijk wel nodig als je foto's van bijvoorbeeld ijsberen wilt nemen. Neem anders in ieder geval een verrekijker mee. De ijsbergen kun je met vrijwel elke camera fotograferen. Neem een plastic zak mee, om de camera te beschermen terwijl je in de bewegende zodiacs zit. Je hoeft er niet door te kunnen fotograferen, daarvoor beweegt de rubberboot toch teveel tijdens het varen. Zorg dat je genoeg materiaal bij je hebt om een paar honderd foto's te kunnen maken. Het is zo'n andere wereld dat je foto's blijft maken.

Kleding

In tegenstelling tot wat ik op dit moment zie, wil ik je toch aanraden om goede wandelschoenen mee te nemen, als je die hebt. Anders moet je op je gewone schoenen, of op de rubber laarzen wandelen. Het terrein kan ter plekke rotsachtig, of zompig zijn.

Je hoeft niet én een dikke jas, én een dikke trui mee te nemen voor de eerste dag. Een dikke trui kan plezierig zijn, ook in de zodiacs. Na de eerste dag (op de boot) krijg je een warme, watererdichte jas van de reisorganisatie. Neem wel een regenbroek mee. Het wil nog wel eens sputteren in de zodiacs, en bovendien zijn ze winddicht.

Neem een goede zonnebril mee, liefst een die ook het licht van boven een beetje tegenhoudt. De hoeveelheid UV licht is erg hoog ter plekke. Teveel UV licht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je ogen. Ook een goede zonnebrandcreme is noodzakelijk, zelfs al zie je de zon nauwelijks schijnen. Aan boord van het schip valt het allemaal wel een beetje mee,maar zodra je in de zodiacs stapt wordt het een andere zaak.

Zeeziekte

Het schip is uitgerust met stabilisatoren die bewegingen tegengaan. Toch zul je het schip voelen bewegen. Als je hiervoor gevoelig bent, neem dan medicijnen mee (de apotheker kan je helpen) en neem ze tijdig in. Wacht niet tot je misselijk wordt, want dan is het te laat.

De Route

De exacte route kan ieder jaar variëren, maar dit is wat wij gevaren hebben:

Dit is ruwweg de route
Bij IJsland
Bij Groenland
Bij Spitsbergen