Monument Vittorio Emanuele II

Monument Vittorio Emanuele II Dit monument aan de Piazza Venezia is gewijd aan Koning Vittorio Emanuele II. Dit gebouw is duidelijk nieuwer dan alle andere gebouwen in Rome (het is voltooid in 1911). Men heeft alles aan dit monument bovenmaats willen maken. Opgetrokken uit wit marmer heeft het bijnamen gekregen als 'de bruidstaart' of 'de schrijfmachine'.
Voor het gebouw staat een bronzen paard op een sokkel met een lengte van 12 meter. 12 meter lang bronzen paard
Ik wil even halverwege het momument uitrusten tegen een van de marmeren pilaren, doch word door een ordedienst gesommeerd op te staan. Op de bovengallerij echter zijn voldoende zitplaatsen. Langs het plafond is een geschilderde band. Als ik even uitrust raak in ik gesprek met een aantal andere Nederlanders die al twee week door Italië trekken.
Zitplaatsen aan de bovengallrij Muurschilderingen aan de bovengallerij
Colosseum, vanaf Mon. Vittorio Emanuale II Vanaf de bovengalerij is het coloseum te zien.
Markten van Trajanus


Beneden kom ik nog een fontein tegen welke als ontmoetingsplaats dienst schijnt te doen.
Aan de overzijde liggen de markten van Trajanus, met een aantal forums.


Fontein bij Mon. Vittorio Emanuele II


Forum van Caesar

Forum van Caesar Even om de hoek van het monument vind je het forum van Caesar.
Dictator Julius Caesar bouwde Romeinse forum. Het koste hem een fortuin om het terrein te kopen en er de huizen te slopen.
De tempel bevatte zowel beelden van Caesar en Cleopatra als Venus. Wat nog rest van deze tempel zijn een podium en drie zuilen. Eens was het forum omgeven door een dubbele zuilengang, doch door een brand is veel vernield.
Het forum zelf is niet toegankelijk, doch is vanaf de weg goed te zien.
Forum van Caesar

Markten van Tajanus en het Joodse getto

Markten van trajanus De Marcati Traianei (markten van Trajanus) was in de tweede eeuw een complex van winkels en kantoren. Hier was alles te koop: zijde, specerijen, vis, fruit.
Casa dei Cava;ieri di Rodi Forums rondom markten van Trajanus
De markten en de er naast gelegen foro Augusta en het foro di Nerva vormden samen een geheel met het foro romano, wat aan de andere zijde van de weg ligt. Mussolini heeft over deze oude kunstschatten een weg laten aanleggen om zijn soldaten te laten marcheren ter eigen glorie (de Via dell'Impero, nu Via dei Fori Imperiali). Forum van Augustus


Voormalig Joodse getto Als ik om het geheel heen wil lopen kom ik terecht in het voormalige joodse getto

In de tijd van het Romeinse Keizerrijk stonden de Joden in hoog aanzien vanwege hun financiële en medische talenten. Vanaf 1556 moesten alle joden op last van Paulus IV wonen in een ommuurd gebied van Rome. Dit was het begin van een tijd van intolerantie ten opzichte van de Joden die heeft geduurd tot halverwege de 19e eeuw, en weer is begonnen in de tweede wereldoorlog. Van het getto zijn slechts nog de ruïnes over. Wat is gebleven is een Joodse wijk waar je een prima Joodse maaltijd kunt nuttigen.
Voormalig joodse ghetto Palmbomen in de stad Rome Fiat 500 in een straatje