Het Vaticaan

St. Pieter plein, met de st. pieter Rome zien zonder de St. Pieter te bezoeken kan natuurlijk niet Niet alleen is het leuk om te zien vanwaar de paus jaarlijks zijn "urbi et orbi" uitspreekt, het gebouw zelf is zeker ook de moeite waard
Ik neem de metro naar de St.Pieter. De Metropolitana is zo behulpzaam om station Ottavanio als S. Pietro aan te merken. Aangekomen bij de St. Pieter plein hoor ik een Amerikaan zeggen: "I'm a little disappointed, I thought it was bigger". Hij moet het plein nog op, en heeft de basiliek nog niet van binnen gezien. Nu ja, in Amerika is kennelijk alles groter. Beeldengallerij bij de St. Pieter
St. Pieter, beeld bij binnenkomst Naar mijn mening is het werkelijk de moeder van alle kerken en kathedralen. Het is grootser, imposanter en meer versierd dan enige andere kathedraal die ik ooit gezien heb. Het gebouw is versierd door manshoge beelden. Gelijk bij binnenkomst wordt men al overweldigd door de afmetingen ervan. [fimpje in WMV formaat]
Uitzicht vanaf de St. Pieter Wat u op de foto boven ziet is niet de hele kathedraal, maar slechts een van gedeelten. Op de grond zijn markeringen aangebracht van de grootte van andere basilieken. Dit benadrukt nog eens het formaat. De koepel is te beklimmen. Ik neem het eerste stuk de lift. Daarmee kom ik in het mozaïek gedeelte boven de text "callorum" (zie foto boven).

Vanaf hier kunnen we nog ca 300 treden hoger tot een soort uitzichtpunt. Het begint met een normale wenteltrap. Halverwege beginnen de wanden schuin te lopen, wat een zeer vreemd effect geeft. Het laatste gedeelte dient een stuk touw als leuning. De draaicirkel is inmiddels teruggebracht tot ruim een meter. Eenmaal boven is uitzicht rondom geweldig. We kunnen een groot gedeelte van Rome zien, inclusief het Vaticaan.
Als het weer beneden ben heb ik nog net even tijd om door de tomben van het vaticaan te dwalen. Hier liggen de overleden pausen begraven in hum tombes.

Het Vaticaanse Museum

Vaticaanse museum Even om de hoek ligt het vaticaanse museum. Ik arriveerde 's morgens rond 9 uur. Dit was een slechte timing want er stond een lange rij mensen voor de ingang tot aan het einde van de straat. Eenmaal binnen werd de kudde door meters lange gangen geleid, waar aan weerszijde beschilderde doeken waren uitgestald. Ik wilde echter de sixtijnse kapel zien, en probeerde zo snel mogelijk door te lopen. Dit werd bemoeilijkt door groepjes die midden in de gang de doeken stonden te aanschouwen.
Als inleiding tot de sixtijnse kapel komt men al langs diverse andere beschilderde wanden en plafonds die zo mooi zijn dat ik mij niet kon voorstellen dat de sixtijnse kapel indrukwekkender was.
Dat was hij wel. Na de laatste restauratie zijn de kleuren zo helder dat de Italianen het wel spottend de Benneton Michelangelo noemen. Plafond sixtijnse kapel
Sixtijnse kapel - detail plafond Van oorsprong bevatte het plafond een simpele sterrenhemel. Michelangelo heeft ingrijpend veranderd. Veel afbeeldingen zijn in een soort 3D geschilderd: Het perspectief van de geschilderde pilaren klopt, en de afgebeelde figuren werpen ook schaduwen op de ondergrond. Daardoor moet je goed kijken of de afbeeldingen nu alleen geschilderd zijn, of dat het beschilderde beelden zijn.
Er is nog veel meer te zien in het museum, van beelden tot schilderijen, van gebruiksvoorwerpen tot voorwerpen van godsdienstige rituelen.
Adam en Eva in het Paradijs Nog een beschilderd plafond Dag des oordeels (Michelangelo)
Overigens heeft het vaticaanse museum een indrukwekkende wenteltrap. Wenteltrap in het Vaticaanse museum