Een wandeling langs De Tevere

Diverse bruggen over de Tevere De rivier de Tevere (Tiber) kronkelt dwars door Rome. Het is heerlijk om een wandeling langs de rivier te maken. Het wandelpad ligt grotendeels in de schaduw van de bomen die er groeien, wat plezierig is als het warm is. Op een enkele plaats kan men vlak bij de rivier komen.
Midden in de rivier ligt Tibereiland, een klein eilandje met een paar huizen, een hospitaal en een kerk. Rome kan vrij rumoerig zijn qua verkeer, doch dit stukje doet bijna dorps aan. Tiber Eiland
Tiber eiland, vanaf de oever Vanaf de andere oever is goed te zien dat de aanwezigheid van het eilandje leidt tot een lichte stroomversnelling

Circo Massimo (Circus Maximus)

Circus Maximus
Het Circus Maximus was een renbaan voor paardenracen, maar het werd ook wel gebruikt voor atletiek wedstrijden. Het had 300.000 zitplaatsen en was beroemd in de tijd van de Romeinen. Het is gebouwd in de 6e eeuw voor Christus in de tijd van de Tarquins. Het is later herbouwd door Julius Caesar, want Circus Maximus is tweemaal door brand vernield. Tenminste tweemaal zijn de tribunes ingestort, waarbij verscheidene doden gevallen zijn. Nu groeit er slechts nog gras.

Palatium, met op voorgrond Circus Maximus Links ziet u het Palatium (palatijn). Het palatijn is genaamd naam de heuvel waar het op gebouwd is. Het is het paleis van Alexander Severus geweest. Het paleis keek aan de andere zijde uit op het huis van de vestaalse maagden (zie Foro Romana). Volgens de legende bracht een wolvin Romulus en Remus groot op deze heuvels.
De huizen die grenzen aan het palatium doen oud er vervallen aan. Toch heeft het verweerde terracotta wei iets fotogenieks. Het enige wat gedurende al die jaren ouderhouden lijkt zijn de regenpijpen. Die zijn fris geel geschilderd. Oude huizen aan het circus maximus

Coloseum

Colosseum Colosseum, binnenplaats
Het Colosseum is de grootste amfitheater van Rome. Keizer Vespasiunus is begonnen met de bouw ervan, het is in gebruik genomen door Titus in het jaar 80, en later afgemaakt door Domitian. Het was het eerste permanente amfitheater in rome. Het behoort tot de belangrijkste architectonische monumenten van de oude Romeinen, zowel door zijn omvang als door zijn uitstraling.

Het heeft de vorm van een grote ellips van 188 m x 156 m, en bood plaats aan 50.000 zitplaatsen rond een eveneens ellipsvormige arena. Beneden de met zand bestrooide houten arenavloer was een stelsel van gangen en kamers voor de wilde dieren, gladiatoren en alles wat verder nodig was voor een spectaculaire voorstelling. Meer dan 80 muren vormen de gangen die uitkomen op de arena. Onder de arenavloer liepen gangen
Tussen de muren van het Coloseum Tussen de binnen en buitenmuur liepen gangen op verschillende verdiepingen. Deze zijn versierd met drie lagen van bogen. De tribunes bevonden zich aan de binnenmuur en konden overdekt worden.

Het gebouw bestaat uit beton constructies, grote stenen, en metselwerk. Het geheel is 48.5 m hoog, wat overeenkomt met ruwweg 12 - 15 verdiepingen van een moderne torenflat.
In de arena werden gevechten gehouden, waarbij de gladiatoren en (wilde) dieren onderling moesten vechten. Dit was vaak een bloederig geheel. Het was niet ongebruikelijk dat op één dag 1000 leeuwen, een tiental olifanten en honderden gladiatoren het leven lieten. De gladiatoren gevechten hebben geduurd tot het jaar 404, de gevechten met wilde dieren tot 523. Hierna werden de gevechten verboden.

Vanaf de bovengallerij van het coloseum heb je een fraai uitzicht op de omgeving.
Uitzicht vanaf het coloseum Uitzicht vanaf het coloseum Uitzicht vanaf het coloseum Uitzicht vanaf het coloseum