Jeep-Safari

Een van de mogelijkheden is het meerijden is een "Jeep-safari".
Ik moet zeggen dat van alle excursies die we gedaan hebben, deze toch wel de leukste was. Je wordt in een jeep door de algarve gereden, waarbij je hoofdzakelijk langs binnenweggetjes rijdt. Onderweg wordt uitleg gegeven over de plantengroei in de Algarve. Trek geen goede kleren aan, want het is vrij stoffig achterin een open terreinwagen. Met een beetje geluk heb je een Nederlands sprekende chauffeur.
Onderweg wordt er gepauseerd om te rusten, of gewoon omdat het daar mooi is
Een van de attracties onderweg was een bezoek aan een kurk boomgaarde
Kurk is de bast van de kurkeik. De kurkeik wil vrijwel nergens goed groeien, behalve in de algarve. Eenmaal in de negen jaar kan de kurk geoogst worden. Eigenlijk zou dat eens in de elf jaar moeten zijn, maar de vraag naar kurk is zo groot dat de productie wordt opgeschroeft. Dit gaat echter wel ten koste van de levensduur van de kurkeik.
De grote stukken kurk worden gebruikt voor kurken vloeren. Uit de kleinere stukken (die boven worden verzameld) worden kurken voor flessen gemaakt.
De boom waar de mannen onder werken is al 'gestript'. Men mag het onderste gedeelte van de boom niet van zijn kurk ontdoen, anders zou hij verbranden door de zon.
Links: Een cactus in bloei. Deze cactussen zijn geïmporteerd uit Afrika, en hij wordt gebruikt bij de produktie van sisal (touw). Men breekt de punt van de cactus en trekt zo een draad los. Van deze draden wordt sisal gevlochten
Een cactus als deze bloeit maar eens in zijn leven. Voor de hoge bloem is zoveel energie nodig, dat de cactus sterft als de bloem is uitgebloeid
Rechts: Een distilleerderij. In de algarve groeit een wilde aardbeien soort die door de bevolking wordt gebruikt om 'Aguardente' van te maken, een sterke drank. De smaak is tamelijk uitgesproken, en zal niet een ieder aanspreken. Ik luste het echter wel, en heb een flesje bij de lokale destileerder gekocht.