Madagascar

Meer informatie over Madagascar

Algemene informatie

bron: World Fact Sheet CIA

Land Madagascar
Bevolking Malagasy
Talen Malagasy, Frans
Verdeling leeftijd De malagasy worden niet oud. Redenen hierachter zijn ziektes als Malaria, Dengue, schistosomiasis (ook bekend als bilharzia, veroorzaakt door wormen in stilstaand water), en armoede (onvoldoende of slecht eten, zwaar werk, geen geld voor medische hulp)
0-14 jaar 40%
15-24 jaar 21%
25-54 jaar 32%
55-64 jaar 4%
65 jaar en ouder 3%
Armoede Er wordt geschat dat 70% van de bevolking arm is, en 59% zelfs extreem arm.

Beste reistijd

Madagascar is een groot land met verschillende klimaatzones. In het oosten van het land krijg je ook buiten het regenseizoen te maken met buien. Het is op dat moment wel warm. Volledig dichte regenkleding is niet plezierig. Zelf heb ik een gore-tex jas aangehad (toch niet echt regenbestendig), anderen hadden echte regenkleding. Een capuchon is wel plezierig, al maakt die het wel moeilijker om om je heen te kijken. Denk ook om je rugzak. Ook die bevindt zich de hele tijd in de regen, en hierin zit soms papiergeld, papoort, en eventueel je camera.

In de winter zou het 's nachts kunnen vriezen volgens Sawadee. Ik heb er op mijn reis geen last van gehad, en was blij dat ik niet drie week een slaapzak mee hoefde te slepen. Als je toch gevoelig bent voor kou: thermisch ondergoed is lichter dan een slaapzak. Een warme trui of fleece jack is wel plezierig.

Andere gebieden zijn ook 's winters warm en vochtig. Het is nu eenmaal een groot land, en de bergen en de zee scheppen diverse klimaatzones.

Weer in Antananarivo

Visum

Bij aankomst dien je een visum aan te vragen, die je gewoon in euro's kunt betalen. Bij ons was het een beetje opletten, het visumbureau was aan de zijkant, nog voor de paspoort controle. Zorg dat je in het vliegtuig een pen bij de hand hebt. Dan kun je alvast een formuliertje invullen. Dat moet je bij de paspoortcontrole inleveren.

Geld

De munteenheid in Madagascar is de Ariary. De koers schommelt sterk. Bij ons was 1 euro ca 3200 Ariary, of makkelijker: 10.000 Aria is ruwweg iets van € 3.30. Zo hebben we ook gerekend: eerst delen door 1000, en dan delen door 3. Zo kun je uit het hoofd snel uitrekenen hoeveel 45.000 Ariari ongeveer is.

Op markten kom je soms nog de prijs in franken tegen. 5 Malagasy francs = 1 Ariary. Het wordt vrijwel altijd aangegeven of de prijs in francs is. Soms is de prijs in francs en ariary weergegeven.

Pinnen met gewone pinassen is vrijwel niet mogelijk, al zijn er enkele machines in grote steden waar het wel mogelijk is. Pinnen met een credit card is vaak wel mogelijk, maar niet overal. Voor de duidelijkheid: een creditcard heeft achterop een cvv code. Ook bij een credit card heeft U de bijbehorende pin code nodig, dit in tegenstelling tot credit card betalingen via Internet. Visa schint vaker te werken dan Mastercard.

Het beste is gewoon cash euro's mee te nemen. Ik heb ca € 1000 verbruikt voor de gemeenschappelijke pot (waaruit toegang tot parken wordt betaald), eten en souveniers.

Taal

De officiële taal is Malagasy, vaak wordt een dialect gesproken, maar vrijwel overal spreekt men ook Frans. Zorg dat U in ieder geval een paar woorden en zinnen Frans kent. Het meest gebruikt door mij: ja, nee, (jouw/mijn) naam, ok, hoeveel?, te duur.

Engels wordt alleen gesproken op plekken waar toeristen komen

Reisverzekering

Zorg dat U een goede reisverzekering heeft. Op Nosy Be kunt u fietsen, quads en scooters huren. Kijk even of dit gedekt is, mocht U dit van plan zijn.

Elektriciteit

Op Madagascar heeft men gewoon 220V, en onze stekker past meestal. Alleen de aardpin zijn geen lipjes aan de zijkant, maar een uitstekende pen. Platte stekkers hebben hier geen last van. Ronde moeten een gat hebben op die plek (moderne stekkers hebben dit)

Weer in Antananarivo

Telefoon en Wifi

Controleer van te voren of uw provider dekking geeft in Madagascar. Meestal kunt u wel gebeld worden. De meeste hotels bieden Wifi, al is het soms alleen in de lobby. Handig voor een berichtje via e-mail of WhatsApp. Zet uw mobiele data uit. Afhankelijk van de provider kost dit tussen de 5 en 10 euro per MB. Zet ook het automatisch updaten van apps uit. Anders begint uw smartphone apps te updaten zodra ze Wifi ontdekken, en komt de mail er nauwelijks tussendoor.

Fotografie

Er zijn veel mooie dingen te zien en te fotograferen op Madagascar. Als U mensen wilt fotograferen, vraag dan eerst of het mag. Als men nee schud, of het gezicht verbergt, maak dan geef foto. Het wordt als zeer onfatsoenlijk ervaren als U toch een foto maakt. Meestal is het echter geen probleem. Laat indien mogelijk de foto zien op de camera. Dit is voor hun vaak nog iets bijzonders.

Links

http://madagascar.startpagina.nl