Kenia

Aanvlucht op Nairobi

Onze truck voor de komende tijdNa een nachtvlucht, waarop we allemaal veel te weinig slaap krijgen landen we tegen zes uur op het vliegveld van Nairobi. Buiten is het nog donker. De douane formaliteiten gaan vlot zodat we even later buiten staan. Het begint inmiddels licht te worden, en de truck waarmee we ons de komende drie week zullen verplaatsen staat al op ons te wachten. Er volgt een hobbelige tocht over wegen die bij ons zeker als "slecht wegdek" aangemerkt zouden worden. Langs de weg staan armoedige huizen, opgetrokken van grove bakstenen, golfplaten en afvalhout.

We zitten in een droge periode en door de rode aarde stuift alles als een gek. Langs de weg zijn erg veel wandelaars onderweg. Kennelijk is de benenwagen het vervoermiddel voor de korte afstand.

Ons reisdoel voor de eerste dag is de campsite aan de voet van de Mount Kenya. Het begint inmiddels bewolkt te worden en er vallen zelfs enkele regendruppels.
Door het slaaptekort, het vroege wakker worden (ontbijt in vliegtuig om 04:30) is mijn ritme zo in de war dat ik de middagmaaltijd aanzie voor het avondeten. We hebben echter de hele middag nog. Na een broodmaaltijd en de afwas gaan we met een gids een wandeling van ruim twee uur in de omgeving maken. De gids geeft uitleg over de diverse planten, en het gebruik ervan bij de lokale bevolking. Sommige hebben een geneeskrachtige werking, andere zoals henna worden gebruikt voor kleurstof. Ook giftige planten komen voor. Deze worden o.a. gebruikt om pijlpunten giftig mee te maken. Giftige pijlpunten zijn uiterst effectief omdat de tegenstander (vijand, prooi) slechts geschampt hoeft te worden. Het gif heeft een verlammende werking op het zenuwstelsel. Tijdens de wandeling zien we ook een groot aantal vogels en colobus apen.

Bavianen op de camping Op de camping hebben een aantal bavianen besloten om ons met een bezoek te vereren. Dit uiteraard met als enig doel: ons voedsel. Als de kok even niet oplet, grist een van de bavianen een grote tros bananen van de tafel. Men probeert de apen te verjagen door stenen naar ze te gooien doch ze zijn zo terug

De evenaar

Op de evenaar Souverniershops bij de evenaar
De volgende dag passeren we de evenaar. We krijgen hier een demonstratie met weglopend water. [video 0:23 / 0.9 MB] Op het ene halfrond draait het water linksom en een eindje verderop draait het rechtsom. Uiteraard staan hier ook weer de onvermijdelijke souvenirshops. Ik koop hier twee beeldjes en een masker. De vraagprijs is veel te hoog maar ik weet het af te dingen tot ca 1/3 van die prijs (waarschijnlijk nog te veel). Hierna word ik uitgenodigd om ook nog even een kijkje te komen nemen in de winkel van "zijn broer".

Later ben ik er achter gekomen dat we genept zijn met het weglopende water. Het corioliseffect wat verantwoordelijk zou zijn voor het linksom/rechtsom draaien van het water is veel te klein om enig effect te hebben. Men bepaalt zelf de draairichting door het water aan de linkerkant, danwel aan de rechterkant van de bak te gooien, en geeft daarmee een voorkeursrichting die veel groter is dan het effect van de draaiïng van de aarde.De Samburu

De asfaltweg gaat kort hierna over in een stoffige zandweg bezaaid met keien. Voor mijn gevoel moet alles aan de truck wel lostrillen, zo schokt en trilt het.
Samburu vrouwen Samburu man springt rechtstandig omhoog
We brengen een bezoek aan een dorp van de Samburu stam. De Samburu zijn verwant aan de Maasai. We worden door de vrouwen met gezang verwelkomd, en de mannen geven een demonstratie rechtstandig omhoog springen. Vervolgens krijgen we een rondwandeling door het dorp. De samburu wonen in hutten gemaakt van takken bedekt met koeienstront. Ze leven van melk, bloed en vlees. Vruchten eten ze niet. Het dorp van de samburu

Een samburu man mag meerdere vrouwen hebben, mits hij over voldoende koeien beschikt. Er wordt nog aan besnijdenis gedaan, zowel bij jongens als bij meisjes.

Later krijgen we te zien hoe ze het bloed van een geit af tappen door een pijl in een halsader te schieten. Dit vermengen ze met melk en dient zoals gezegd als voedsel. [Video 0:55 2.4 MB] Een geit is gemiddeld éénmaal per drie maand aan de beurt om bloed af te staan.

Camping, vlak bij de rivier Aan het eind van de ochtend komen we aan op onze kampeerplaats, vlak bij het water. We moeten onze tenten in een kleine kring opzetten. We mogen 's nachts eigenlijk niet onze tent uit. Als we zouden moeten plassen dan moeten we eerst luisteren of er niets rond de tent loopt, en daarna mogen we eventueel vlak achter de tent plassen. Omdat we zo vlak bij de rivier zitten is er een kans dat er krokodillen of nijlpaarden uit het water komen, en op onze campsite.

Game drive

's Middags hebben we onze eerste game-drive. Met de truck gaan we op zoek naar wild. We zien gelijk al olifanten vlak bij de truck het water oversteken, twee leeuwen, diverse soorten antilopen en buffels. Teven het eind van de middag begint het te regenen. De lokale bevolking is blij want het heeft hier negen maand niet geregend. Wij zijn hier iets minder content mee. De luifels van de truck moeten naar beneden, zodat we gelijk minder zien. Het enige voordeel is dat de wegen niet meer zo stuiven.

Tijdens een tweetal game-drives de volgende dag kunnen we giraffen aan ons lijstje toevoegen. Zelfs twee soorten, tenminste te oordelen naar hun tekening. Ook zien we de Gravy Zebra en een jaguar die vanaf een rots de omgeving ligt af te speuren.
Met een kleintje Impala Krokodil Aapje Buffel Giraffen

Index   Thomson Falls, Lake Nakuru