Sumatra, Java, Bali

Indionesie

Achtergrond

Indonesië bestaat uit een grote groep eilanden liggend midden in Azië Het heeft een roerig verleden, iets waar wij Hollanders zelf ook een aandeel in hebben gehad. Voor de onafhankelijkheid heette dit gebied: Nederlands Indië Het land is nu een democratie, met als belangrijkste godsdienst de Islam. Het land heeft het hele jaar door een vrij constant klimaat (afgezien van de regenval). Het hele jaar door schommelt de temperatuur rond de 30 graden celcius. Het klimaat is samen te vatten als tropisch en vochtig.
Klimaat Neerslag

Legenda

Aantal eilanden Ca 17000
Grootste eiland Java
Bevolking ca 234 miljoen
Geloof Moslim 86.1%, Protestant 5.7%, Rooms-Katoliek 3%, Hindoe 1.8%
Politieke vorm Replubliek (onafhankelijk sinds 17 augustus 1945)
Tijdverschil met Nederland +6 uur ('s zomers 1 uur minder)
Munteenheid Roepiah: 1 euro is ca 14.000 roepiah (actuele koers)


Visa

Sinds 3 mei 2006 kunnen inwoners van Nederland en België die Indonesië als tourist bezoeken voor een periode van minder dan 30 dagen hun visum bij aankomst aanvragen.
Voor alle andere gevallen: bezoek de website van de Indonesische ambasade in Nederland: www.indonesia.nl

Geld

De munteenheid van Indonesië is de rupiah (Rp). De waarde van de rupiah wordt snel minder, zodat er tegenwoordig biljetten zijn van 100.000 Rp. In 2008 is dat ca € 7 waard. Het kan handig zijn wat euro's en dollar's bij de hand te hebben. Dat laatste omdat het visa naar keuze 50 euro of 50 dollar kost. In grote plaatsen, en vaak ook bij vliegvelden zijn pin automaten te vinden (ATM). Zelf zorg ik er voor om voor vertrek alvast wat ropiah's te hebben, voor het geval de pin automaat niet werkt. De koers is hier vaak wel iets slechter, dus neem niet teveel mee.

Werknemers in de toeristenbranche zijn vaak afhankelijk van fooien als belangrijk deel van hun inkomsten. Kruiers e.d. kunt U een fooi geven van ca 50 eurocent (hiervoor zijn de biljetten van 1000 Rp weer handig). In restaurants staat soms aangegeven dat het bedieningsgeld is inbegrepen.

Gezondheid

Vaccinatie

De GGD’s in Nederland geven je hierover goede informatie. Veel prikken zijn tegenwoordig voor langere tijd geldig. Je krijgt een inentingspaspoort van de GGD waar je prikken geregistreerd worden en dat je meenemen kunt op reis.

Malaria.

Malaria komt niet op alle eilanden voor. In mijn geval kwam het wel voor op Sumatra, maar niet op Java. Zorg dus dat je bij een bezoek aan de GGD weet hoe lang je op elk eiland verblijft.

De Zon

De zon is op Indonesië bijzonder sterk. Zorg dus voor een goede zonnebrandcreme, en smeer ook vaak genoeg in. Meestal is ene creme 2 tot 4 uur werkzaam. Pas op als U gaat zwemmen of snorkelen. U merkt dan niet dat U verbrand. Het kan verstandig zijn een T-shirt te dragen.
Door de warmte verliest U veel vocht. Dat moet aangevuld worden door het drinken van water. U hoeft daarmee niet te overdrijven, maar als U weinig plast, of de urine is donker van kleur dan heeft U te weinig gedrinken. Met het zweten verliest U ook veel zout. Dat kunt u aanvullen met ORS (Oral Rehydration Salts), dat U in zakjes kunt kopen en eenvoudig kunt oplossen in wat water. Als echte hollanders kunt U natuurlijk ook wat (zoute) drop eten.

Diahree

Het is niet te hopen dat U er mee te maken krijgt, maar de kans is altijd aanwezig. Diahree krijgt U van besmet voedsel of water. Dit kan voedsel zijn wat niet hygiënisch bereid is. Sommigen zeggen dat je niet bij stalletjes aan de straat moet eten, doch het is belangrijker om op te letten hoe de hele entourage er uit ziet: Is de man verzorgd, ziet de theedoek er schoon uit, etc. Drink ook geen kraanwater, maar uitsluitend water uit flessen. Controleer bij aankoop of de dop nog gesloten en verzegeld is.
Mocht u diahree krijgen dan is het belangrijk te bedenken dat de ziektekiemen uw lichaam weer uit moeten, en dat gaat slechts op één manier. Gebruik verstoppende middellen als immodium alleen als U moet reizen. Anders kunt U het beter een dagje rustig aan doen en voldoende drinken. Norit moet U alleen gebruiken als U iets giftigs hebt gegeten, niet bij diahree. Door de bindende werking van Norit kan het zijn dat U langer last heeft van de diahree. Vasten heeft ook geen zin. Eet liever iets dat licht verteerbaar, en niet al te gekruid is.

De Nederlandse dagen

Een stukje geschiedenis

Nadat Cornelius de Houtman een totaal mislukte expeditie uitvoerde in 1596, werd in 1602 de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht. Het doel was een volledige controle over de specerijen handel. De VOC ging bepaald niet zachtzinnig te werk. De verschillende eilanden werd verboden rechtstreeks internationaal zaken te doen, dat kon alleen nog via de VOC. Verder mochten bepaalde specerijen alleen op aangewezen eilanden worden verbouwd.

Door het teruglopen van de handel en financieel wanbestuur kwam de VOC in problemen. In 1799 werd de maatschappij opgeheven. De Engelsen wisten in 1811 Java te veroveren. In 1816 droegen de Engelsen de meeste bezittingen weer aan de Nederlanders over. Nadat Nederland in 1830 België was kwijtgeraakt, was het land bijna bankroet. Johannes van den Bosch veranderde Java grotendeels in een door de Nederlandse regering gecontroleerde plantage. De Javaanse boeren werden gedwongen andere gewassen te kweken (suiker in plaats van rijst), met hongersnood en epidemieën als gevolg.

Onder druk van de publieke opinie, kwam hier in 1870 een eind aan. Indonesië bleef echter een Nederlandse kolonie. In 1942 werd Batavia door de Japanners veroverd, om in 1945 weer door de Engelsen te worden bevrijd. Onder Engelse beschermening keerden de Nederlanders geleidelijk terug naar Indonesië. Gevechten voor de onafhankelijkheid waren het gevolg, met als dieptepunt de bloedige slag om Surabaya. De gevechten hebben duizenden Indonesiërs het leven gekost. De brute vergelding door de Engelsen en de moed van het verdedigingsleger deed wereldwijd de publieke opinie omslaan. De Nederlandse droom van herovering van Indonesië leek voorbij.

Toen in november 1946 de Engelsen zich terugtrokken, landen 55.000 Nederlandse troepen op Java. Indonesische beamten werden gevangen gezet. Opnieuw braken onlusten uit waarbij opnieuw meer dan 40.000 Indonesiërs onkwamen. De Nederlanders probeerden hier en daar mini-staatjes te vormen. Jakarta kwam opnieuw onder Nederlands bewind. Doch de revolutie was niet te stoppen, en in November 1946 erkende de Nederlandse regering de Indonesische. Een overeenkomst met de Indonesische regering werd opgesteld waarbij Indonesië een republiek zou worden onder Nederlands gemenebest. Dit verdrag werd echter tezijde geschoven toen in July 1947 de gevechten opnieuw oplaaiden. Toen de Nederlanders opnieuw een groot offensief inzetten, gingen de Vereenigde Naties zich er mee bemoeien. De Indonesische politiek hergroepeerde in de communistische PKI, Soekarno's PNI en de Islamitische partijden van Masyumi en Nahdatul Ulama. Het leger hergroepeerde ook doch bleef versplinterd. Een burgeroolog dreigde uit te breken.

In 1948 voerden de Nederlanders opnieuw een groot offensief uit, en schonden daarmee de overeenkomst. Onder druk van Amerika begonnen de vredesonderhandelingen. Op 27 December 1947 werd de Indonesische vlag officieel geheven.

Bron: Lonely Planet