Egypte Info

Klimaat

Egypte kent een warm, droog woestijnklimaat. 94% van Egypte is woestijn. Alleen een smalle strook rondom de Nijl is bewoond. In de winter kunnen de nachten koud zijn, en in de zomer (mei t/m september) kunnen zeer hoge temperaturen bereikt worden (ver boven de 40 graden). Neerslag is uiterst schaars. Vaak minder dan 1 mm per jaar. Op sommige plekken heeft het al tientallen jaren niet geregend. De beste reistijd is februari t/m april en, oktober t/m december. Check bijvoorbeeld weeronline.nl voor actuele temperaturen.

Geld

50 pond biljettenDe munteenheid van Egypte is de Egyptische Pond. De koers in April 2002 was 0.25 eurocent (4 pond is een euro). De pond is onderverdeeld in 100 piaster. Munten worden eigenlijk niet gebruikt, alleen biljetten. De biljetten zijn vaak smerig, en wie beweert dat geld niet stinkt heeft nog nooit aan egyptische ponden geroken.

Op veel plaatsen kun je pinnen (zowel op straat als in de beter hotels [hilton]), maar de automaten worden niet altijd regelmatig bijgevuld. Het is daarom verstandig om niet te vertrouwen op pin alleen, doch om ook traveller checks bij je te hebben.

Euro's worden geaccepteerd bij toeristenwinkels. Als je op straat loopt heb je kans dat kinderen euro-munten willen omwisselen voor egyptische ponden. Dit is geen wissel-truk, maar de banken willen geen munten omwisselen.

Fooien (baksjies) zijn helemaal ingeburgerd in de Egyptische samenleving. Houdt er rekening mee dat als je iemand vraagt iets voor je te doen, dat je hem dan een fooi moet geven, meestal 1 EP op zo. Egyptenaren die je spontaan en ongevraagd de weg wijzen zullen ook om een fooi vragen. Dit is echter niet noodzakelijk.

Elektriciteit

In Egypte gebruikt men 220 volt. Nederlandse en Belgische stekkers passen gewoon in de contactdozen.

Gezondheid

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Je kunt er rustig je tanden mee poetsen.
Eet in kleine eettentjes geen salades, aangezien die zijn gewassen met leidingwater.
Drink voldoende (bronwater), en neem eventueel wat (zoute) drop mee. Een droge mond, lusteloos gevoel of minder urineren dan normaal zijn indicaties voor mogelijke uitdroging.
Bier is meestal wel in hotels te verkrijgen. Vraag naar Stella, dit is een lokaal bier wat het meest overeenkomt met het bier wat we hier gewend zijn. In geval van maagproblemen kun je Cola drinken. (Dat klinkt raar, maar het doodt de bacterieën, en de suiker in de cola pept je op.
Ook al kom je misschien niet in aanraking met malaria, neem toch een goede anti-mug mee op DEET basis. De muskieten zijn echter wel overal.

Voor vaccinaties e.d. verwijs ik je naar de huisarts / GGD.

Foto/Video

Neem voldoende fotorolletjes mee. In grote steden zijn ze weliswaar ruim voorhanden, doch ik kleinere plaatsjes kan het wel eens een probleem zijn. Neem geen 400 ASA film mee voor overdag. Het licht is zo fel, dat je zelfs met 100 ASA al in de problemen kan komen. Tip: Koop een polarisatie filter voor je camera. Daarmee kun je bovendien schitteringen van het water onderdrukken, of de hemel wat blauwer laten uitkomen

Bij de meeste historische plaatsen moet je een kaartje kopen voor je camera. Meestal kost een kaartje voor een fotocamera ongeveer 10 EP (2.50 euro), en een videocamera 100 EP (25 euro). Er lijkt een tendens te komen om digitale fotocamera's tot de videocamera-klasse te rekenen.

Mensen zijn er niet altijd van gediend om gefotografeerd te worden. In geval van twijfel kun je het beter even vragen. Als je bij een historische plaats gevraagd wordt om een foto van iemand te nemen, of die persoon biedt aan om een foto van jouw te nemen, houdt er dan rekening mee dat de persoon een fooi zal willen hebben voor de bewezen dienst.

Paspoort /Visa

Voor Egypte heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na uitreis nog geldig is. Bij aankomst in Egypte kun je een visum aanschaffen voor een verblijf van maximaal 4 weken. Kosten 20 US$.

Telefoon /Internet

Je kunt het goedkoopst naar huis bellen middels de openbare cellen op straat. Je kunt kaarten van 30 of 40 EP kopen bij diverse winkeltjes. Internet cafe's beginnen hun intrede te doen. In veel gevallen zijn de verbindingen traag. Je zit b.v. met een man of 8 op een enkele 28.8 lijn. Kosten zijn meestal iets van 5 tot 10 EP per half uur.

Links

Meer Egypte info: egypte.pagina.nl