Wil je het reinigen van je dakgoot zo goed mogelijk uitvoeren? Het is een klus waar je wellicht weinig ervaring mee hebt omdat je nog geen eigen woning hebt gehad of nooit over nagedacht hebt. De reiniging uitvoeren is dan niet eenvoudig, waardoor je al snel iets over het hoofd ziet. Je kan daarom beter een professional inschakelen. Deze weet precies wat er staat te gebeuren, zodat het grondig uitgevoerd wordt. Maar waarom is de schoonmaak dan nodig? En hoe kan je ermee beginnen? Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten. 

 

Waarom moet je het uitvoeren?

Er zijn een groot aantal redenen om de schoonmaak van de dakgoot uit te voeren. De dakgoot kan je zien als een bescherming van jouw huis. Het zorgt ervoor dat regenwater en smeltwater van je dak worden afgevoerd, weg van je fundering en muren. Als je dakgoot verstopt raakt, kan het geen water meer afvoeren, en dat kan problemen veroorzaken. Het grootste probleem dat je tegenkomt als je je dakgoot verwaarloost, is waterschade. Wanneer de regen niet meer weg kan stromen, begint het zich op te hopen op je dak en langs je huis. Dit kan leiden tot lekkages, beschadiging van je dakbedekking en zelfs schade aan de structuur van je huis. Dus, om die ellendige en kostbare waterschade te vermijden, moet je die dakgoot schoonmaken.

 

Ongedierte niet rondom de woning 

Een andere reden voor het onderhouden van jouw dakgoot is vanwege ongedierte rondom de woning. Een verstopte dakgoot kan een uitnodiging zijn voor allerlei pluizige, harige en kruipende wezens. Vogels, muizen, insecten en zelfs muggen vinden het heerlijk om zich te nestelen in een vuile, vochtige dakgoot. Als je liever geen dieren in de omgeving wilt hebben, is het dus aan te raden om de professional regelmatig langs te laten komen. Je beschermt er ook nog eens de fundering mee. De dieren kunnen zich hier immers ook in nestelen. Tevens kan de fundering beschadigen door water. 

 

Jouw dak niet meer vervangen

De dakgoot schoonmaken voorkomt ook nog eens dat jouw dak sneller beschadigt en je dus voor een hoge kostenpost staat. Je dak is zo ongeveer het duurste deel van je huis. Als je je dakgoot verwaarloost, kan het water zich een weg banen onder je dakbedekking, wat kan leiden tot houtrot en andere schade. Door je dakgoot schoon te houden, zorg je ervoor dat het water effectief wordt afgevoerd, en dat kan de levensduur van je dak aanzienlijk verlengen. In de wintermaanden kan een bevroren dakgoot nog grotere problemen opleveren en zelfs sneller schade aanbrengen dan je in eerste instantie gedacht hebt. 

 

De uitvoering van de schoonmaak

Maar hoe wordt het dak dan schoongemaakt? Als eerste zorgt de professional voor een veilige omgeving. Daarna wordt het grove vuil verwijderd. Nadat dit gedaan is, kan het echte werk beginnen. Met een tuinslang spoelt de expert alles weg en controleert daarbij ook direct de afvoerpijp. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat.