Cuba

Geschiedenis

Ik wil jullie niet vervelen met de hele geschiedenis van Cuba, maar als je een land bezoekt kan wat kennis over het land bijdragen aan het begrip over het land. Cuba is tot aan het einde van de 19e eeuw onder Spaans bewind geweest. In 1898 werd het land na de Spaans-Amerikaanse Oorlog veroverd door de Verenigde Staten, die het land in 1902 formele onafhankelijkheid verleenden. Nadat Fulgencio Batista in 1952 voor de tweede keer dictator van het land werd, begon de revolutionair Fidel Castro een opstand. Deze mislukte en Castro werd veroordeeld tot 15 jaar celstraf. In 1955 kwam Castro vrij als gevolg van een generaal pardon en ging hij in ballingschap in Mexico en de Verenigde Staten. In 1956 keerde hij met een kleine groep getrouwen terug. Dit keer was zijn opstand succesvoller, en op 1 januari 1959 wist Castro de macht over te nemen. Castro ontpopte zich tot communist waardoor zijn land in aanvaring kwam met de Verenigde Staten, die in 1960 een embargo instelden.

Ernesto Guevara, beter bekend onder de naam Che Guevara, was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. Che Guevara was een lid van Fidel Castro's Revolutionaire Beweging van de 26e juli, die in 1959 in Cuba via een revolutie aan de macht kwam. Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Guevara Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden. Hij wordt nog op vele plekken in Cuba geëerd.

Klimaat

Cuba is subtropisch, wat onder andere betekent dat het een natte en een droge periode kent. In de natte perioden kunnen er heftige regenbuien vallen. De luchtvochtigheid is in die periode hoog, wat het reizen zwaarder maakt. De beste tijd om te reizen is het najaar en het voorjaar.

klimaat

Elektriciteit

Op Cuba kunt u zowel de Europese wandcontactdozen met 220V tegenkomen, als de platte met 110 V. De meeste apparatuur werkt wel op 110V, zeker als de voeding van klein formaat is. Wat u wel nodig heeft is een wereldstekker, te koop bij winkels als Bever zwerfsport, en de ANWB. Sommige goedkope laders geven problemen. Controleer voor alle zekerheid voor vertrek.

Ik heb gemerkt dat de Amerikaanse stekkers met twee platte pennen niet altijd even betrouwbaar werken op Cuba. Buig in dat geval de pennen iets uit elkaar. Ze gaan daardoor iets moeilijker in de contactdoos, maar blijven wel contact maken.

Eten en drinken

Kraanwater is niet altijd betrouwbaar, ook niet in luxe hotels. Het is beter om water uit flessen te drinken.

Vaccinaties

Eigenlijk hoort dit bij algemene informatie: Meld U aan bij thuisvaccinatie. U kunt online invullen hoe lang U weg gaat, en wanneer U de laatste vaccinaties heeft gehad. Het kan maar zo zijn dat er geen verdere vaccinaties nodig zijn. Hier kunt U beter thuis achter komen, dan nadat dat U een middag vrij heeft genomen om naar het dichtbijzijnde vaccinatiebureau te gaan.

Geld

De officiële munteenheid is de colones. In 2015 waren er twee soorten, de Cuban Convertable Peso (CUC), waar U als toerist mee te maken krijgt. Maart 2015 was de koers voor de CUC 1.04 €.

Voor de locale bevolking is er nog de gewone Peso (CUP), maar daar zult U weinig mee te maken krijgen. De verhouding is 1 CUC is 25 CUP.

Als U zoekt op Internet vind u verhalen van mensen die CUPs terug kregen, terwijl ze CUC hadden moeten krijgen. Ze zijn heel eenvoudig te herkennen. De CUC voor de toeristen heeft gebouwen op de biljetten, de CUP toont personen

Reisdocumenten

In 2015 was zowel een geldige reis- en ongevallenverzekering nodig, als een zogenaamde toeristenkaart nodig (dit is een visum, maar heet voor Cuba toeristenkaart). Bovendien werd aangeraden om een verklaring mee te nemen omtrent eventuele medicijnen die U gebruikt. Omdat de voorwaarden regelmatig veranderen raad ik U aan om de website van uw reisorganisatie te raadplegen, bijvoorbeeld de bijvoorbeeld de praktische informatie pagina van Sawadee. Als u zaken bij u heeft waarvan u niet weet of U ze mee mag nemen, ga niet proberen of u langs de douane kunt komen, maar ga gewoon langs de "Things to declare" balie. Sterker nog: Als het erg druk is bij de "niets aan te geven" balie, ga dan langs de andere, en vraag of U wel drop mee mag nemen (drop is handig om zoutverlies aan te vullen als u geen ORS heeft).

Mobiele telefoon

Bellen en mobiel Internet kan duur zijn in Cuba en bovendien was er in 2015 niet overal bereik. De werkelijke kosten hangen af van uw provider. Controleer vooraf de kosten. Algemene tips:

Om in Cuba gebruik te kunnen maken van uw mobiele telefoon kunt u gebruik maken van het netwerk van Cubacel. U dient daarvoor eerst bij Cubacel een activatie toeslag moeten betalen van CUC 30. Dit kan in veel gevallen bij kantoren op het vliegveld en in diverse grote steden.

SMS lijkt te werken zonder eerst een activatie toeslag te betalen, zowel naar Nederland als andersom

Nummer kiezen: Etecsa heeft telepuntos vanaf waar u kunt bellen middels een vaste telefoon, vaak gecombineerd met Internet toegang. Internationaal bellen kan vaak alleen met convertible cards.

GPS

Ik schrijf dit omdat er momenteel op de website van de Cubaanse douane staat dat GPS apparatuur niet is toegestaan. Ik weet niet wat men allemaal onder GPS apparatuur verstaat. Je hebt apparaten die er uitzien als een smartphone, en gelijk laten zien waar je bent. Ik wilde een GPS datalogger meenemen, die gedurende de hele reis mijn positie logt. Handig om na afloop te zien waar je precies bent geweest op google maps, en waar je de foto's precies hebt gemaakt. Ik vond na enig zoekwerk veel tegenstrijdige verhalen. Sommigen hadden zonder problemen een soortgelijk apparaat meegenomen in de bagage, en ook gebruikt. Anderen vertelden dat de GPS niet werkte in Cuba. Ook waren er veel waarschuwingen dat hij in beslag zou worden genomen.
GPS in telefoons en camera's schijnt geen probleem te zijn, dus ik heb een camera met GPS mogelijkheid meegenomen. GPS werkte prima in Cuba

Post

Post naar Europa (kaartjes) kunnen er tot een maand over doen. Als u binnen twee week terugreist kunt u beter wel Cubaanse postzegels kopen, maar de kaartjes meenemen naar Nederland en op Schiphol op de bus "Internationale post" gooien. Dankzij internationale afspraken bezorgt men ook post uit het buitenland tegen het tarief uit dat land. Het enige risico is dat het bij aankomst vergeet. Kijk of er een postbus is voor u de bagage van de band gaat halen, dan bent u iets minder in de "ik wil naar huis" stemming.

Links

Meer informatie over cuba is te vinden op onder andere: