Cuba

Havana

Havana, oldtimers

Havana is de hoofdstad van Cuba. Het is hier aanzienlijk drukker. Ook zie je hier mooiere oldtimers rijden. Omdat het aan zee ligt voelt het niet zo warm aan.

Een van de eerste dingen die we doen is oldtimers fotograferen; oude Amerikaanse bakken uit de jaren 50 en 60.

We gaan twee keer een rondrit maken met de bus langs de belangrijkste toeristische punten, telkens een tour van 4 uur. Vandaag het nieuwere gedeelte, en morgen het gedeelte voor 1950. De rest van de tijd kunnen we naar eigen inzicht besteden.

We komen langs Monumento a la revolución. Het hotel er tegenover heeft een afbeelding van Che over zijn hele gevel. Ook doen we John Lennon park aan. De muziek van de Beatles is een tijd verboden geweest. Als verontschuldiging is er een bronzen beeld geplaatst van John Lennon, zittend op een bank.

We komen over een van de groente markten. Supermarkten verkopen hier geen groente of fruit. Mensen kopen alles vers op de markt.

Hoogste gebouw van Havana
Hoogste gebouw van Havana
Hotel met Che
Hotel met Che
Beeld van John Lennon
Beeld van John Lennon
Paprika's op de groentemarkt
Paprika's op de groentemarkt
Uien
Cebolla (uien)
Aanvoer van aardappelen
Aanvoer van aardappelen

Er staat een 15 verdiepingen hoog gebouw uit de jaren 50, dat geheel zonder betonijzer gebouwd is. Het bestaat enkel uit het beton zelf. Men wilde bewijzen dat dit mogelijk is. (Zie foto met aanvoer aardappalen: het hoge gebouw achter de bomen)

We komen langs Callejon de Hamel, een straat die geheel door een aantal kunstschilders beschilderd is. Het is wel bijzonder. De kunstschilders proberen in hun levensonderhoud te voorzien door Cd's met muziek te verkopen, op zich logisch aangezien de toegang tot de straat verder gratis is. Er zijn ook winkeltjes waar men kunstwerken verkoopt. Verder komen we nog langs Iglesia del Carmen, een van de mooie kathedralen van Havana.

Beschilderde straat
Havana, Callejon de Hamel
Patios de Los Laureles, vanaf natuurhistorisch museum
Havana, Patios de Los Laureles, vanaf natuurhistorisch museum
Plaza del San fransisco
Plaza del San fransisco
Havana bij nacht
Havana bij nacht
Binnenplein
Binnenplein waar we toevallig voorbij liepen.

De volgende ochtend hebben we de binnenstad bekeken. Bij het Plaza del San Fransisco is een markt voor tweedehands boeken.

Boekenmarkt
Boekenmarkt
Deze vrouwen willen met je op de foto
Deze vrouwen willen met je op de foto (tegen betaling)

Het central park is een plek van rust. Ook staan hier de mooiste Amerikaanse cabriolets, mooi opgeknapt, glimmend en met veel chroom.

Vrouwen die zich verkleden zoals de vrouwen er uit zagen als toen ze na hun slaventijd werden vrijgelaten lopen rond, en willen met hun prachtige kleding met je op de foto, soms met een grote sigaar in de mond.

Op een aantal plaatsen wordt het oude waterstelsel van Havana getoond. De ondergrond is hier van kalksteen. Al het grondwater hier werd verzilt door de zee. Daarom legde men een 10 km lang ondergronds kanaal aan, dat water aanvoerde vanuit de Rio Almendares. Buiten de stad was het bovengronds, en dieren dronken en ontlasten er in. Dorpen gebruikten het om hun riool op te lozen. Eenmaal in Havana was het water dus niet schoon meer. Het veroorzaakte onder andere de zwarte pest. Rijke families probeerden nog regenwater op te vangen in bekkens, maar ook dit verziltte door de zee zo vlakbij.

Op het plein Plaza Vieja zijn kinderen een soort sportwedstrijd aan het houden. Het plein was ooit aangelegd als markt, maar daar wordt het tegenwoordig niet meer voor gebruikt. Het wordt echter nog steeds de oude markt genoemd.

Een deel van de oude binnenstad is nog niet gerestaureerd. We drinken koffie in een van de beste koffiehuizen (Café O' Reilly). Een muur is beschilderd, of met gekleurd zand bewerkt. Het is bedoeld om de eerste echte Cubanen te eren, mensen die geboren waren op Cuba. Ze werden door de anderen creolen genoemd en gediscrimineerd.

Sportdag op Plaza Vieja
Sportdag op Plaza Vieja
Havana, binnenstad
Havana, binnenstad
Havana, Muur met creolen
Beschilderde muur met creolen
Havana, Plaza de la Cathedral
Havana, Plaza de la Cathedral
Binnen in de cathedraal
Binnen in de cathedraal

Als we verder rondlopen komen we nog langs een van de kathedralen van Havana, en langs het revolutie museum. We lopen richting de haven in de hoop dat we dicht bij de zeilschepen kunnen komen die we boven de gebouwen zien uitsteken. Dat blijkt niet mogelijk. Wel zien we een Russisch-orthodoxe kerk.

Havana, Vieja
Havana, Vieja
Havana, Beeld op Plaza Vieja
Havana, Beeld op Plaza Vieja
Havana, Oude binnenstad
Oude binnenstad
Stadsdeel onder restauratie
Stadsdeel onder restauratie

Ik ga nog even terug naar central park, omdat daar de mooiste gerestaureerde Amerikaanse oldtimers staan. Een rondrit door de stad van een uur kost 30 CUC. Ik wil op dit moment nog geen rondrit maken, maar eerst een paar foto's maken.

Ik mag wel even in een Buick zitten op de plek van chauffeur, terwijl de eigenaar foto's maakt. Als ik nog meer foto's wil maken blijkt de batterij van mijn camera uitgeput. Mijn reserve batterij ligt natuurlijk in het hotel. Na nog even te hebben rondgekeken neem ik een oude Amerikaanse taxi terug. Deze is aanzienlijk minder luxe dan de cabriolet die ik net heb gezien. De bekleding wordt met duckt-tape bij elkaar gehouden.

Oldtimers op Central Park
Oldtimers op Central Park

''s Avonds gaan we eten in Chinatown, alhoewel je het beter Chinastreet kunt noemen. Ooit was dit een van de grootste en meest levendige Chinatown van Latijns-Amerika, met restaurants, wasserijen, banken en theaters. Toen Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam, en een einde maakte particulier gerunde bedrijven, zijn de meeste Chinezen vertrokken. Ik eet een kip in kerriesaus die uitstekend smaakt. Het enige nadeel is dat men (net als overal) de muziek hard aan heeft staan.

Na afloop pakken we een oude Amerikaanse taxi, met nadruk op oud. Wat een barrel. Binnenin is het warm en stinkt het naar uitlaatgassen. De achterdeuren kunnen van binnenuit niet open, maar gelukkig staat het raam open. Op die manier kun je de buitenkruk bedienen.

Havana, chinatown
Havana, chinatown
Chinatown (Galiano)
Chinatown (Galiano)

De volgende dag wandelen we langs de boulevard de Malecón naar de oude stad, een afstand van 5 km. Het is 's ochtends nog niet zo warm, dus het is best te doen. Vooral als je zoveel mogelijk in de schaduw blijft. Op de "Paseo de Marti" lopen we in het middenstuk heerlijk in de schaduw van de bomen. In het central park staat weer de mooie cabrioletten waar we nog een aantal foto's van nemen. We krijgen weer de aanbieding om een uur rondgereden te worden voor 30 CUC, maar het is eigenlijk al te warm om een uur in een open auto te zitten. Je zit wel al die tijd in de brandende zon.

Als we even wat gaan drinken en proberen een sandwich te bestellen stuiten we op de koppigheid van de bediening. Een broodje kipfilet bestellen kan niet, wel een hoofdmaaltijd met kip. Een spies met geroosterde kip kan alleen als we er ook rijst en groente bij bestellen, weer de hoofdmaaltijd dus. Dan eten we hier maar niets.

Paseo de Marti
Paseo de Marti

In een museum heeft men mooie porseleinen beelden, schalen en vazen. Toegang 1 CUC, camera 5 CUC. Omdat je toch geen betalingsbewijs krijgt neem ik mijn camera mee in de rugzak. Eenmaal binnen haal ik hem er weer uit. Niemand die er iets van zegt dat ik foto's neem. Het klinkt misschien niet helemaal eerlijk, maar overal wordt 3 - 5 CUC voor de camera gevraagd, ook als er eigenlijk niets te zien is. Je krijgt op een gegeven moment een beetje het idee dat je als toerist wordt uitgemolken.

Hierna gaat een ieder van ons groepje zijn eigen weg. Ik wil in de eerste instantie naar het park vlak bij de boulevard. Onderweg daarheen kom ik vlak langs het automobielmuseum als ik de kaart mag geloven. Volgens de lonely planet zijn de oldtimers die hier staan in een veel betere staat dan de 'dinosauriërs' die op straat rijden. Het museum blijkt echter te zijn verplaatst. Ik probeer een taxichauffeur met handen en voeten duidelijk te maken dat ik naar het automobielmuseum wil. Hij snapt de naam van het museum niet, ook niet als ik de Spaanse naam van de kaart gebruik. Een voorbijganger schiet te hulp en legt uit wat ik wil. Het taalprobleem blijft me parten spelen bij deze chauffeur. Hij zet me af bij Centro Cultural Antigus Almacens, in de wijk Havana Vieja. Dit blijkt een groots opgezette markt te zijn voor souvenirs in een voormalige loods. Ik loop even rond, maar zie overal dezelfde schilderijen, houtsnijwerk en goederen gemaakt van leer.

Buiten staan een aantal stoomlocomotieven die ik even bekijk. Vlak er naast staat "Antiguo Almacén de la Madera Y el Tabaco" (ze houden hier van lange namen), een van de twee bierbrouwerijen die de stad rijk is. Binnen kun je bier drinken dat ze zelf gebrouwen hebben, met uitzicht op de ketels. Per glas, maar ook in een soort glazen buis van ca. 1.5 meter lang. In dat geval kun je zelf de glazen vullen met een soort mini tap.

Locomotief buiten Centro Cultural Antigus Almacens
Locomotief buiten Centro Cultural Antigus Almacens
In de brouwerij
In de brouwerij

Als ik terug ga naar het hotel besluit ik toch eens te kijken naar de lange rij wachtenden tegenover het hotel. Ze blijken te wachten voor de beste ijstent van Cuba: Capella. Omdat ik me afvraag hoe het kan dat zo’n rij ontstaat, die ook nog niet opschiet, besluit ik even de rij te passeren en binnen te kijken.

Wat ik zie is dat het geen afhaal ijstent is. IJs smelt natuurlijk ook nogal snel bij temperaturen van 30 °C. Ik zie een soort bar, waar mensen zittend op barkrukken met een coupe ijs voor hun neus. Dit eten ze op terwijl ze gezellig met hun buurman praten. Geen wonder dat er een rij wachtenden ontstaat.

Als we 's avonds voor de laatste keer met zijn allen gaan eten regent het zowaar. Natuurlijk kan dat hier ook gebeuren, maar het is de afgelopen drie week zo warm en zonnig geweest dat je het niet meer verwacht. De meesten zijn wel blij dat ze morgen weer naar huis gaan. Het is een prachtig land om op vakantie te gaan, maar je doet zoveel indrukken op, dat drie week (precies) genoeg is

IJssalon Capella
IJssalon Capella, na sluitingstijd. Normaal staat het tot op de stoep vol met wachtenden.
Briug bij Bacunayagua
Brug bij Bacunayagua, de hoogste brug van Cuba

Abel, onze reisbegeleider had al verteld dat hij zou bellen met Arke, omdat de vertrektijden hier op Cuba niet zo vast liggen. Dat lijkt te kloppen. De oorspronkelijke vertrektijd was 22:30, doch toen hij een avond van tevoren belde was dit naar voren geschoven naar 15:30. De volgende ochtend bleek het 21:30 te zijn.

We zijn vijf uur van tevoren op het vliegveld. Dit lijkt heel ruim, maar we hebben het toch grotendeels nodig. Eerst een lange rij om onze ticket te halen en de bagage af te geven, vervolgens moet je in een tweede rij om 25 CUC luchthavenbelasting te betalen, en tenslotte de derde rij voor de paspoortcontrole. Hier wordt weer een foto genomen, en wordt het tweede deel van het visum ingenomen

Als we dit eenmaal gehad hebben, komen we in het taxfree gedeelte van de luchthaven. Ons vliegtuig heeft vertraging, maar staat wel op de monitors. Er wordt echter geen gate getoond. Dit blijft zo totdat iemand van onze groep tegen 22:15 ons komt waarschuwen dat we al lang verwacht worden bij gate 6. We moeten de rij wachtenden voor die gate passeren, om een trap naar beneden te kunnen nemen naar een wachtende bus. Die rijdt ons naar het vliegtuig dat 100 meter verderop staat. We vliegen terug met een tussenstop in Mexico, en komen alsnog redelijk op de origineel geplande tijd aan.