Cuba

Camagüey

De reis naar Camagüey is een lange busreis van 9 uur. Niet echt iets dat je voor je plezier doet. De wegen zitten vol met fietsers, paard en wagen, en langzaam rijdende vrachtwagens, waardoor de bus constant moet remmen en optrekken. Bovendien is het eerste gedeelte van de weg erg slecht; onverhard, of het asfalt is gedeeltelijk verdwenen.

Eerst gaan we met fietstaxi's een ritje door Camagüey maken, langs de belangrijkste punten, zoals een aantal kerken en een monument voor een van hun helden. Het centrum van Camagüey is een doolhof, een gevolg van twee eeuwen vechten tegen piraten die de stad beroofden. De stad is ontworpen om de plunderaars in verwarring te brengen, en de bewoners enige vorm van bescherming te bieden.

Camaguey, Iglesia de Nustra Senora del Carmen
Camagüey, Iglesia de Nustra Senora del Carmen
Binnen in Iglesia de Nustra Senora del Carmen
Binnen in Iglesia de Nustra Senora del Carmen
Camaguey, Plaza de los trabajadores
Camagüey, Plaza de los trabajadores
Bronzen beelden in Camagüey
Bronzen beelden in Camagüey
Bronzen beeld in Camaguey
Bronzen beeld in Camaguey

Trinidad

De volgende dag rijden we naar Trinidad, een rit van 8 uur. Het landschap is hier anders. Was het eerst nog tropisch, met veel groen, nu is het landschap dor. In de weiden grazen koeien met lange horens het weinige dorre gras.

Onderweg zien we hoe suikerriet wordt geoogst. Het oogsten zelf gebeurt met machines, maar er komt ook nog steeds handwerk met machetes aan te pas, vooral om de dorre gedeelten weg te hakken.

In Trinidad worden ondergebracht bij een aantal particulieren. Heel leuk, maar soms geeft het toch wat communicatie problemen. Zij spreken nauwelijks Engels, en wij geen Spaans. Het eten bestaat uit vis met rijst en groenten en smaakt uitstekend. De man verteld ons dat we morgen mosselen zullen krijgen, maar we moeten hem teleur stellen, omdat we dan het de hele groep ergens zullen gaan eten.

De volgende dag gaan een aantal naar een waterval. Een wandeling waarvoor je goede wandelschoenen nodig zal hebben. Helaas heeft de zool van een van mijn wandelschoenen losgelaten, en moet ik die eerst laten repareren. Ik besluit om Trinidad rustig te gaan bekijken. De oude binnenstad is nog net zo als aan het eind van de 19e eeuw. Wel zijn er Amerikaanse auto's uit de 60-er jaren.

Er zijn een aantal smalle steegjes met allemaal kraampjes die hetzelfde verkopen: Houtsnijwerk, sierraden en andere prularia, onder andere auto's gemaakt van bierblikjes.

Suikerriet oogsten
Suikerriet oogsten
Trinidad, Calle de Luz
Trinidad, Calle de Luz
Trinidad, binnenstad
Trinidad,  Calle Almeda
Trinidad, Calle Almeda
Trinidad, Opbouw toeristenmarkt
Trinidad, Opbouw toeristenmarkt
Trinidad, Museo Nacional de la Lucha Contrabando
Museo Nacional de la Lucha Contrabando
Trinidad, Calle San Jose
Trinidad, Calle San Jose
Onderhoud oldtimer
Onderhoud oldtimer

Het is wel heerlijk om op mijn gemak door de straatjes van Trinidad te lopen.

's Avonds gaan we naar het strand om onder genot van een klein groepje muzikanten naar de ondergaande zon te kijken. Net als de zon achter de horizon verdwijnt is het eten klaar, maar wij willen nog even de zon onder zien gaan. Hierna wordt een kampvuur gemaakt van sprokkelhout.

Kampvuur op strand net buiten Trinidad
Strand net buiten Trinidad

Cienfuegos

Omdat we verdeeld zitten over diverse paladars verzamelen we ons bij één ervan. We hebben een korte busrit van 1.5 uur naar Cienfuegos. Het centrale plein en de gebouwen er aan zijn mooi gerestaureerd. Het is duidelijk rijker dan het oosten, en een groot verschil met Trinidad. De hoofdwinkelstraat ziet er schoon en nieuw uit, maar volgens degene die wat verder weg zijn gegaan wordt het daar minder.

Ik ga met een groepje met een paard-en-wagen taxi naar de punt van het eiland waar een prachtig voormalig Spaans gebouw in Arabische stijl staat (palacio de valle). Voor twee CUC mogen we binnen foto's maken en krijgen we op het dakterras een cocktail.

We staan net op het punt om een tweetal fietstaxi's terug naar het centrum te nemen, als we twee anderen van onze groep zien aankomen. We blijken te overnachten in het 4-sterren hotel dat naast palacio de valle staat. Dat scheelt weer een ritje, We sturen een SMS naar Abel dat we al in ons hotel zijn

Cienfuegos, Catedral de la Purisma Conception
Cienfuegos, Catedral de la Purisma Conception
Man met sigaar
Man met sigaar
Palecio de Valle
Palecio de Valle

Eenmaal ingecheckt in het hotel besluit ik te kijken of ik mijn schoen kan laten repareren. . Zodra ik met een schoen met een losse zool naar buiten kom roept een bestuurders van een fietstaxi al "come". Hij heeft al door wat ik wil: een schoenmaker die mijn zool kan lijmen.

Ik had verwacht dat hij me naar een winkeltje zou brengen, maar in plaats daarvan rijden we een volkswijk binnen. We gaan samen een trapje op, en hij laat aan een oude man met lijm aan zijn duim zien wat het probleem is. Hij neemt mijn schoen aan, en wij wachten even op straat.

Een eindje verderop zitten vier man domino te spelen. Een tafel hebben ze niet, maar ze hebben met zijn vieren een houten bord op hun knieën. Een paar minuten later wordt mijn schoen gerepareerd in een mandje naar beneden gelaten. De kosten zijn 2 CUC, ik betaal met een biljet van 3 CUC, en maak duidelijk dat het zo wel goed is. Met de fietstaxi ga ik weer terug naar het hotel.

Beeld van een leeuw in park Jose Mart
park Jose Marti

's Avonds gaan we eten in Cienfuegos met de hele groep. Terug wandelen we over de pier. Er zijn nog genoeg mensen buiten die hier rondhangen. De temperatuur is rond 22:00 ook nog heerlijk. Halverwege stoppen we om met zijn allen een zelfgemaakte rum-cola te drinken.

De volgende dag komen we op weg naar Santa Clara langs het Che Guevara museum. Hij is hier bijgezet te midden van andere verzetsstrijders. Binnen mogen we geen foto's maken.

Monument Che Guevara
Monument Che Guevara
Overzicht belangrijkste daden
Overzicht belangrijkste daden

Vervolgens komen we langs het monument van Tren Blindado, waar in 1958 het verzet een trein met munitie en soldaten heeft laten ontsporen. Het doel was om de munitie in handen te krijgen en de soldaten te overtuigen zich bij de verzetsstrijders aan te sluiten. Het moreel onder de soldaten was al laag. Ze waren al twee maand niet betaald en ze beseften dat ze voor een dictator vochten.

Tren Blindado, bij Santa Clara
Tren Blindado, bij Santa Clara

In Santa Clara is verder niet veel te zien. Een centraal plein met mooie en minder mooie gebouwen. Bovendien is het vrij warm. Iemand uit onze groep deelt kleine zeepjes uit, waar de mensen erg blij mee zijn. Kennelijk is hier een tekort aan, net als aan (bic) pennen.

Dodge in Santa Clara
Dodge in Santa Clara
Santa Clara, ijsverkoper
Santa Clara, ijsverkoper

Na wat te hebben gegeten in een paladar gaan we naar ons hotel. Het hotel in Santa Clara bestaat uit kleine huisjes en er is een zwembad, heerlijk bij deze temperaturen. Je doet vrij veel indrukken op gedurende de hele dag. Dan is zo'n momentje van rust, en even afkoelen in het zwembad toch welkom.

Vlak bij Soroa is de orchideeëntuin Orquideario, waar degene die dit willen zien een bezoek aan brengen. Men heeft vele soorten wilde en gekweekte orchideeën. We krijgen een rondleiding van een gids. De tuin ligt midden in een natuurgebied, net als ons hotel. Een erg mooie omgeving.

Santa Clara, Hotel La Granjita
Santa Clara, Hotel La Granjita
Orchidee
Orchidee
Orchideeëntuin
Orchideeëntuin
Plant uit de gember familie
Plant uit de gember familie
Onbekende plant in de orchideeën tuin
Onbekende plant in de orchideeën tuin
Specht
Specht

Als ik even buiten mijn huisje zit komt er opeens een stier voorbij sjokken. Ik ga nog snel naar binnen om mijn fototoestel te pakken, maar hij loopt al verder.

In deze omgeving moet je eigenlijk altijd je camera bij de hand houden. Er landen soms ook mooie vogels vlak voor je. Er zijn op Cuba vogels die hun staart tijdens het vliegen in een verticale stand houden. Hij lijkt een beetje op een Glanstroepiaal (Grackle), maar ik weet niet of hij dit is. Op de grond kunnen ze hem ook horizontaal houden. Ze scharrelen samen met andere vogels op het gras rond, op zoek naar iets eetbaars.

Koe tussen de huisjes
Een koe tussen de huisjes

Lees verder bij Las Terrazas